Piškotová roláda
Celý recept i s obrázky najdete zde.
Suroviny:
- 5 vajíček
- 5 polévkových lžic cukru moučka
- 160 g polohrubé mouky (1 hrnek, 250 ml mouky)
- 6 g kypřícího prášku do pečiva (půl balíčku)
- 50 ml mléka
- 3 polévkové lžíce oleje
- marmeláda, která jde dobře rozmazat, nesmí být tuhá, hrudkovitá.
Postup:
- Zapněte troubu, oboustranné pečení na 180 °C. Na velký plech si položte pečicí papír tak, aby byla celá plocha zakrytá a papír nepřesahoval přes okraj. Rád se pak přilepí na piškotové těsto z vrchu a dělá neplechu.
- Vajíčka vyšleháme s cukrem na hustou hmotu. Vyšlehání poznáte podle varhánků, který budou metličky zanechávat. Nedoporučuji šlehat ručně nebo tyčovým mixérem. Jen metličkovým.
- Po vyšlehání pomalu přisypáváme polohrubou mouku a gumovou stěrkou pomalu jedním směrem vmícháváme tak dlouho, dokud nebude mouka spojená s vajíčky. Těsto je hustější.
- V hrnečku ohřejeme na 10 sekund mléko (vlažné, ne teplé) v mikrovlnce a nasypeme kypřicí prášek do pečiva. Začne bobtnat. Jakmile tento proces skončí, nalijte ho do těsta a opět opatrně jedním směrem zamíchejte. Nakonec opět pomalu stejným způsobem přidáme po troškách 3 lžíce oleje a zase zamícháme. Olej je vhodný na to, aby piškotové těsto bylo vláčné a nelepilo se v ústech.
- Těsto nalijeme na plech, kde je pečicí papír, stěrkou rozetřeme, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen 8 minut. Těsto je na povrchu po upečení oranžové.
- Vytáhneme z trouby, položíme na prkénko. Uchopíme za pečicí papír a přesuneme na čistou kuchyňskou linku. Někdy se stane, že se těsto přilepí na okraj plechu, kde není pečicí papír. V tomto případě těsto nožem odškrábněte.
- Pomažte horní část těsta vhodnou marmeládou, nešetřete. Nejlepší je kulatá část polévkové lžíce.
- V tuto chvíli je vhodnější přivolat si pomocníka. Ten uchopí za konce z jedné strany pečicí papír a vy budete kuchyňským nožem seškrabávat piškotové těsto z pečicího papíru a rovnou rolovat. Jakmile vše bude hotové, ustřihněte si nový pečicí papír, roládu do ní zabalte a dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Tato roláda u nás doma chutná všem. Není suchá, je nadýchaná, prostě letí. Kdyby chtěl někdo další zlepšovák, uvařte si pudink, kousek nakrájené rolády přelijte a ozdobte čerstvým ovocem. Úžasná je pak „bagrovací“ miska, kdy roládu nakrájíte, rozložíte na dno, zalijete pudinkem a ozdobíte ovocem, necháte zaležet. Nedá se to pořádně krájet na reprezentativní kousky, ale je to mňamka pro samotáře.
Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava