Klasický recept na „pampeliškový med“ i se štítky na skleničky
Jaro je v plném proudu, pokud můžete, vyrazte s dětmi do přírody a nasbírejte si pampelišky. Milují vaše děti výrobu domácích dobrot? Tak si společně vyrobte vlastnoruční pampeliškový med plný jarní energie. Budeme rádi, když se námi podělíte se zkušenostmi s podobnými výrobky a zašlete je na náš facebook nebo na mailovou adresu: erika.holesinska@svcpohorelice.cz

Na zhruba 1 litr „medu“ potřebujete:
asi 250 květů pampelišek
1 litr vody
1 citron
1 pomeranč
1 kg cukru

Postup:
1. Květy nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody.
2. Přidejte na kolečka nakrájený citron a pokrájený pomeranč zbavený slupky.

3. Přiveďte k varu a vařte 20 minut, poté odstavte a nechte odležet do druhého dne.
4. Druhý den vše sceďte přes jemné síto a získanou tekutinu nalijte do hrnce.

5. Přimíchejte cukr a vařte do zhoustnutí.
6. Během vaření míchejte.
7. Ještě horký med nalijte do skleniček.

8. Vytiskněte si štítky na tvrdý papír a přivažte je šňůrkou pod víčko. Kdo má, může vytisknout na lepící papír a rovnou štítek nalepit. Štítky ke stažení naleznete zde.

Když budete mít chuť na změnu, můžete k pampeliškám přidat ještě jinou chutnou bylinku. Za zkoušku stojí máta, meduňka, perfektně chutná i s celou skořicí a hřebíčkem.
Dobrou chuť!
Autoři: Středisko volného času Pohořelice