Dušičkové kouzlení v kuchyni

Svátek zesnulých je spojen s celou řadou tradic a zvyků. Kromě zapalování svíček za duše zesnulých se na tento den od pradávna peklo. Dnes si vyzkoušíme jeden tradiční a jeden méně tradiční recept. Oba spojuje vedle dušičkového času také hravost. Takže věříme, že se při pečení s dětmi užijete také spoustu zábavy.

Prvním receptem je tradiční pečivo zvané kosti svatých. V každém kraji na něj existoval jiný recept, ale téměř všude se jednalo o malé rohlíčky či bochánky ve tvaru kostí, které se rozdávaly koledníkům i čeledi. I vy si je tento týden můžete vyzkoušet s naším receptem.

Kosti svatých

Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • citronovou kůru z 1 citronu
  • mléko podle potřeby (cca 100 ml)
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Postup:
Do větší mísy dáme všechny suché suroviny a promícháme. Přidáme máslo, vejce a žloutky a začneme pomocí rukou zpracovávat těsto. Pokud bude potřeba, přilejeme trochu mléka a dále hněteme, pokud nám nevznikne tuhé a dobře zpracovatelné těsto.Vypracované těsto rozdělíme na cca 25 dílků. Z každého dílku vyválíme váleček, který na obou stranách nařízneme a konce vtočíme dovnitř. Poté rozžhavíme pánev s vyšší vrstvou oleje a smažíme ze všech stran dozlatova. Necháme okapat na ubrousku od přebytečného oleje. Připravíme si do hlubokého talíře moučkový cukr a ještě za tepla pečivo obalíme.

Druhý recept, který jsme si pro vás v rámci dušičkového pečení připravili, jsou háďátka z listového těsta. Méně tradiční recept, který vás však okouzlí svou jednoduchostí a hravostí, bude bavit děti i dospělé.

Podzimní háďátka

Potřebujeme:

  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření
  • černé olivy
  • mák, sezamová semínka a koření na dochucení
  • špejle

Postup:
Listové těsto rozválíme do obdélníkového tvaru a nožem nařežeme na proužky. Potřeme rozšlehaným vejcem. Každý proužek namotáme na špejli do tvaru hada a na konci vytvarujeme hlavičko, do které uděláme oči a jazyk z nakrájených oliv. Nakonec posypeme mákem, semínky nebo jakýmkoliv kořením vlastního výběru. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme do zlatova.

Snadné, viďte? Pokud se vám pečení povedlo, pošlete nám fotku vašich kostí a háďátek!



Autoři: SVČ Rosice Rubiko