Dušičkové kouzlení v kuchyni
Svátek zesnulých je spojen s celou řadou tradic a zvyků. Kromě zapalování svíček za duše zesnulých se na tento den od pradávna peklo. Dnes si vyzkoušíme jeden tradiční a jeden méně tradiční recept. Oba spojuje vedle dušičkového času také hravost. Takže věříme, že se při pečení s dětmi užijete také spoustu zábavy.
Prvním receptem je tradiční pečivo zvané kosti svatých. V každém kraji na něj existoval jiný recept, ale téměř všude se jednalo o malé rohlíčky či bochánky ve tvaru kostí, které se rozdávaly koledníkům i čeledi. I vy si je tento týden můžete vyzkoušet s naším receptem.
Kosti svatých
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 30 g změklého másla
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- špetku soli
- citronovou kůru z 1 citronu
- mléko podle potřeby (cca 100 ml)
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Do větší mísy dáme všechny suché suroviny a promícháme. Přidáme máslo, vejce a žloutky a začneme pomocí rukou zpracovávat těsto. Pokud bude potřeba, přilejeme trochu mléka a dále hněteme, pokud nám nevznikne tuhé a dobře zpracovatelné těsto.Vypracované těsto rozdělíme na cca 25 dílků. Z každého dílku vyválíme váleček, který na obou stranách nařízneme a konce vtočíme dovnitř. Poté rozžhavíme pánev s vyšší vrstvou oleje a smažíme ze všech stran dozlatova. Necháme okapat na ubrousku od přebytečného oleje. Připravíme si do hlubokého talíře moučkový cukr a ještě za tepla pečivo obalíme.
Druhý recept, který jsme si pro vás v rámci dušičkového pečení připravili, jsou háďátka z listového těsta. Méně tradiční recept, který vás však okouzlí svou jednoduchostí a hravostí, bude bavit děti i dospělé.
Podzimní háďátka
Potřebujeme:
- 1 balení listového těsta
- vejce na potření
- černé olivy
- mák, sezamová semínka a koření na dochucení
- špejle
Postup:
Listové těsto rozválíme do obdélníkového tvaru a nožem nařežeme na proužky. Potřeme rozšlehaným vejcem. Každý proužek namotáme na špejli do tvaru hada a na konci vytvarujeme hlavičko, do které uděláme oči a jazyk z nakrájených oliv. Nakonec posypeme mákem, semínky nebo jakýmkoliv kořením vlastního výběru. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme do zlatova.
Snadné, viďte? Pokud se vám pečení povedlo, pošlete nám fotku vašich kostí a háďátek!
Autoři: SVČ Rosice Rubiko