Domácí dort
Budete potřebovat:
Na piškot:
- 250 g hladké mouky
- 230 g cukru krystal
- 5 vajec
- kypřící prášek
- špetku soli
- 5 lžic oleje
- 5 lžic teplé vody
- (citronovou kůru z čerstvého citronu, může být i vanilkový cukr)
Na krém:
- 1x mascarpone
- 1x tvaroh
- 1x zakysaná smetana
- 1x smetana 33% ke šlehání
- 1x ztužovač šlehačky
- moučkový cukr a šťávu z citronu na dochucení
Postup:
- Vajíčka si rozdělíme do dvou nádob, cukr rozdělíme též na půl, z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, žloutky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, přidáme citronovou kůru a po malých dávkách přidáváme olej a vodu.
- Mouku si smícháme s kypřícím práškem a trochou soli.
- Do velké mísy si dáme ušlehané vejce a opatrně přidáváme mouku, jemně mícháme až se těsto spojí.
- Těsto nalejeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů přibližně 35–40 minut. Troubu při pečení neotevíráme. Po vydání dort otočíme dnem vzhůru na dřevěné prkénko. Necháme úplně vychladnout.
- Na krém si vyšleháme smetanu se ztužovačem a trochou cukru. V druhé míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, mascarpone a cukr, můžeme přidat citronovou šťávu. Opatrně přimícháme šlehačku.
- Piškotový korpus 2x prořízneme, na každé patro namažeme krém.
- Dort si můžete dozdobit dle vlastní chuti, ovocem, čokoládou, marcipánem.
Dobrou chuť přeje Šárka, DDM Dačice
Autoři: Dům dětí a mládeže Jindřichův Hradec