Domácí dort

Budete potřebovat:
Na piškot:

  • 250 g hladké mouky
  • 230 g cukru krystal
  • 5 vajec
  • kypřící prášek
  • špetku soli
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic teplé vody
  • (citronovou kůru z čerstvého citronu, může být i vanilkový cukr)

Na krém:

  • 1x mascarpone
  • 1x tvaroh
  • 1x zakysaná smetana
  • 1x smetana 33% ke šlehání
  • 1x ztužovač šlehačky
  • moučkový cukr a šťávu z citronu na dochucení

Postup:

  • Vajíčka si rozdělíme do dvou nádob, cukr rozdělíme též na půl, z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, žloutky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, přidáme citronovou kůru a po malých dávkách přidáváme olej a vodu.
  • Mouku si smícháme s kypřícím práškem a trochou soli.
  • Do velké mísy si dáme ušlehané vejce a opatrně přidáváme mouku, jemně mícháme až se těsto spojí.
  • Těsto nalejeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů přibližně 35–40 minut. Troubu při pečení neotevíráme. Po vydání dort otočíme dnem vzhůru na dřevěné prkénko. Necháme úplně vychladnout.
  • Na krém si vyšleháme smetanu se ztužovačem a trochou cukru. V druhé míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, mascarpone a cukr, můžeme přidat citronovou šťávu. Opatrně přimícháme šlehačku.
  • Piškotový korpus 2x prořízneme, na každé patro namažeme krém.
  • Dort si můžete dozdobit dle vlastní chuti, ovocem, čokoládou, marcipánem.

Dobrou chuť přeje Šárka, DDM Dačice



Autoři: Dům dětí a mládeže Jindřichův Hradec