Mrkvánky s povidly nebo uzeným
Celý recept s dalšími obrázky najdete zde v sekci Recepty.
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 200 g špaldovy celozrnné mouky
- 250 g nastrouhané mrkve
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 250 g másla nebo Hery
Další suroviny:
- hladká mouka používaná při válení těsta
- 1 vajíčko na potření
- povidla
- libové uzené
- tvrdý sýr
- sezamová nebo lněná semínka
Postup:
- Ze všech suroviny na těsto vypracujeme hladký bochánek, který necháme na 1 hodinu uležet v lednici zabalený v sáčku, aby neokoral.
- Troubu si rozehřejeme na 170 °C. Na plech si rozprostřeme pečicí papír.
- Rozválíme na pomoučeném válu velmi tenký plát těsta a vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, která plníme povidly nebo uzeným a sýrem. Vykrajovátko zároveň naši plněnou taštičku uzavře. Stačí hotovou taštičku jen položit na pečicí papír a potřít rozšlehaným vajíčkem.
- Při slaném plnění doporučuji kostičky uzeného masa a sýru nakrájet velmi malé a povrch taštičky opět potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat solí a sezamovými nebo lněnými semínky.
Pečeme při 170 °C cca 15 minut. Sladkou variantu můžeme pocukrovat.
Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava