Upečte si jidášky
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 0,25 l mléka
- 1 kostka droždí
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky (bílky na potření)
- špetka soli
- citronová kůra z poloviny citrónu
- 1 lžíce rumu
- (hřebíček na očička)

- Nachystejte si všechny suroviny alespoň hodinu dopředu, aby pak měly pokojovou teplotu.
- Z trochy mouky, lžíce cukru, mléka a kvasnic si nechte vzejít kvásek.
- Ve větší misce si rozmíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, po rozmíchání přidejte máslo, dále mouku, citronovou kůru, rum, špetku soli a nakonec kvásek.
- Těsto pořádně propracujte.

- Ze shora těsto pomoučete a dejte jej kynout na teplé místo alespoň na jednu hodinu, v polovině času jej můžete znova promíchat a nechat znova nakynout.

- Po nakynutí se těsto rozdělte na deset přibližně deset stejných částí, z nich pak válíme dlouhé válečky a motáme je do různých tvarů. U nás jsou nejoblíbenější ptáčci, kdy jednoduše z válečku uděláte uzel, v místě hlavičky jej zašpičatíte a ocásek několikrát nařízenete nožem, místo očí lze použít hřebíček.

- Rozpalte si troubu na 200 °C.
- Před vložením do trouby jidáše potřete bílkem.
- Pečte do zezlátnutí
Dle tradic by se měli jidáše jíst na Zelený čtvrtek!
Dobrou chuť!
-
Autoři: Dům dětí a mládeže Domino Domažlice