Čokoládový bezlepkový dort
Ingredience:
200 g čokolády
250 g másla
5 vajec
cukr podle chuti
Krém:
1 smetana na šlehání
1 balení mascarpone
Postup:
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky vyšleháme s cukrem. Kdo nechce sladit, vynechá cukr.
- Bílky vyšleháme do tuha.
- Rozehřejeme čokoládu s máslem.
- Vše lehce smícháme dohromady.
- Nalijeme do formy. Formu vymažeme tukem a vysypáváme např. strouhanými mandlemi, ořechy, kokosem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 20 minut.
- Korpus může lehce při pečení praskat. Nic se neděje, tak bohužel pracuje toto těsto. Pokud chcete mít vršek dortu pěkný, můžete po vychladnutí korpus obrátit.
- Upečený korpus necháme vychladnout. Nelekejte se, když korpus „spadne“. Tak bohužel tato hmota pracuje. Pokud chcete dát doprostřed dortu náplň, bude potřeba upéct korpusy dva.
- Pak stačí korpus ozdobit vyšlehanou smetanou a ovocem. Můžete ozdobit těsně před podáváním každý ukrojený kus dortíku.
- Já jsem použila krém z mascarpone a smetany. Smetanu ušleháme. Do ušlehané smetany přidáme mascarpone a lehce zašleháme.
- Hotový dort dáme vychladit do ledničky. A pak už jen přeji všem dobrou chuť.
Autoři: Dům dětí a mládeže Heřmanův Městec