Sachrův jablečný dort
Ingredience: 
	- 80 g másla + na formu
 
	- 250 g třtinového cukru
 
	- 1 sáček vanilkového cukru
 
	- 4 vejce
 
	- 6 g kakaa
 
	- 300 g polohrubé mouky + na formu
 
	- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
 
	- 300 g očištěných jablek
 
	- 150 g meruňkového džemu
 
	- 100 g čokolády na vaření
 
	- 40 g másla
 
Změklé máslo vyšleháme s polovinou třtinového cukru, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec zapracujeme nahrubo nastrouhaná jablka.
Těsto nalijeme do dortové formy (o průměru 22 cm) vymazané máslem a vysypané moukou a dáme přibližně na 45 minut péct do trouby zahřáté na 160 °C. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Pak korpus vyklopíme, podélně rozkrojíme na poloviny, spodní díly potřeme polovinou džemu a přiklopíme horním dílem. Celý dort potřeme zbylým džem.
Čokoládu na vaření rozpustím se 100% máslem. Dort jí polijeme a necháme ztuhnout. Poté ho přestříkáme rozpuštěnou mléčnou čokoládou.  
	- varianta dortu: na zdobení potřebujeme makronky, kočičí pacičky, mašli, barevné svíčky
 

	- varianta dortu: marcipánový fondán, zlatá cukrářská barva, barevné svíčky
 

Autoři: Dům dětí a mládeže BETA Pardubice