Perníčky
Ingredience:
- 2 celá vejce
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce mléka
- 100 g másla
- 225 g cukr krupice
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 600 g hladké mouky
Postup:
- Mouku rozdělíme na dvě půlky 300 g a 300 g
- Do jedné půlky přidáme jedlou sodu a perníko.vé koření.
- Nad párou rozpustíme máslo, cukr, med a mléko.
- Až se vše rozpustí, zašleháme vejce.
- Vaříme nad párou, než směs mírně zhoustne.
- Postupně do směsi, co vaříme nad párou, přimícháme mouku s jedlou sodou a s kořením.
- Povaříme cca 5 min.
- Na vál nasypeme zbytek mouky + ještě teplé těsto a vše zpracujeme v hladké těsto.
- Těsto nenecháme chvíli odpočinout a ještě s teplým těstem pracujeme.
- Vyválíme placku a vykrajujeme perníčky.
- Pečeme na 160 stupňů asi 8 minut.
- Po upečení potíráme rozšlehaným vajíčkem
Barbora Vítková
Autoři: DDM Kralupy nad Vltavou