Pesto z medvědího česneku

"Medvědí česnek patří k prvním jarním zeleninám, které po zimě pročistí celé tělo. Medvědi za ním putují i sto kilometrů. Medvědí česnek měli rádi i staří Slované, jak dokazují archeologické průzkumy. Dnes zažívá v našich zahradách a kuchyních svou renesanci. Je výborným kořením i účinnou léčivkou. Obsahuje silice, vitamíny, minerální látky, aminokyseliny allicin a aliin, látky snižující hladinu cukru v krvi, značné množství jódu a další sloučeniny důležité pro organizmus. Allicin má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru. Flavonoidy působí antibakteriálně a antivirově, snižují srážlivost krve. Pomáhají předcházet kardiovaskulárním a srdečním chorobám a chrání tělo před rakovinou. Česnek dále obsahuje fruktózu, bílkoviny a chlorofyl. Je velmi bohatý na vitamín C; 100 g česneku medvědího obsahuje 150 mg vitaminu C, což je trojnásobek doporučené denní dávky vitaminu C pro člověka. V minulosti se šťáva z česneku používala na dezinfekci v domácnostech a šťáva z listů jako domácí hmyzí repelent.“ (Miroslava Hejnová)

Suroviny:
120 g medvědího česneku
100 ml olivového oleje
10 g soli

Postup:
Medvědí česnek umyjeme, očistíme, usušíme. Odkrojíme světlé stonky, listy nakrájíme na malé kousky. Dáme do vyšší nádoby, nalijeme olivový olej, přidáme sůl a rozmixujeme na hladkou kaši. Pesto uchováváme v uzavřené sklenici, nejlépe v lednici.

Dokument ke stažení

 

 



Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava