Pečeme s Pájou babiččin mazanec
Jednou z věcí, bez které si Velikonoce neumím vůbec představit, je pečení mazanců.
Zkuste si se mnou upéct také a ochutnat mazanec mojí babičku... opravdu výborný.
Suroviny:
	- 70 dkg hladké mouky
 
	- 15 dkg másla
 
	- 15 dkg cukru krupice
 
	- 1,5 bal. droždí
 
	- 2 malé lžičky soli
 
	- 4 žloutky
 
	- 1 vanilkový cukr
 
	- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
 
	- nastrouhaná půlka muškátového oříšku   
 
	- mandle
 
	- rozinky
 
	- mléko (asi ½ l)
 
Postup:
	- Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky ušleháme do pěny.
 
	- Do mísy dáme mouku, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek.
 
	- Připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka a lžíce cukru.
 
	- Když je kvásek připravený, přidáme ho do mouky společně s vyšlehanou směsí a vše zpracujeme na hladké těsto
 
	- Přidáme rozinky a necháme kynout asi 2–3 hodiny
 
	- Když je těsto vykynuté, vyklopíme na vál a rozdělíme na dvě poloviny – uděláme dva bochánky a necháme na vále tak čtvrt hodiny odpočinout. Můžeme udělat i jeden velký mazanec z celého těsta.
 
	- Pak přeložíme mazanec na plech vyložený pečícím papírem a znovu necháme tak 20 minut odpočinout.
 
	- Potřeme mazanec rozšlehaným vejcem a posypeme krájenými mandlemi a vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů a po 15 minutách zvýšíme teplotu na 180 stupňů.
 
	- Pečeme zhruba 40 minut... zkouška, jestli je upečený... vezměte špejli a vpíchněte opatrně krouživým pohybem do středu mazance... pokud se na špejli těsto nepřilepí, máme pečeno. Pokud by vám z vrchu začal příliš tmavnout, přikryjte během pečení pečícím papírem.
 

PŘEJI DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ VELIKONOCE :-) #cvikovaceknasbavi
                                     
 
Autoři: Dům dětí a mládeže Cvikováček