Sachrův jablečný dort

Ingredience: 

  • 80 g másla + na formu
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 6 g kakaa
  • 300 g polohrubé mouky + na formu
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 300 g očištěných jablek
  • 150 g meruňkového džemu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g másla

Změklé máslo vyšleháme s polovinou třtinového cukru, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec zapracujeme nahrubo nastrouhaná jablka.

Těsto nalijeme do dortové formy (o průměru 22 cm) vymazané máslem a vysypané moukou a dáme přibližně na 45 minut péct do trouby zahřáté na 160 °C. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Pak korpus vyklopíme, podélně rozkrojíme na poloviny, spodní díly potřeme polovinou džemu a přiklopíme horním dílem. Celý dort potřeme zbylým džem.

Čokoládu na vaření rozpustím se 100% máslem. Dort jí polijeme a necháme ztuhnout. Poté ho přestříkáme rozpuštěnou mléčnou čokoládou.  

  1. varianta dortu: na zdobení potřebujeme makronky, kočičí pacičky, mašli, barevné svíčky

  1. varianta dortu: marcipánový fondán, zlatá cukrářská barva, barevné svíčky



Autoři: Dům dětí a mládeže BETA Pardubice