Pampeliškový med

Když na jaře začnou rozkvétat pampelišky, máte nejvyšší čas vyrazit na jejich sběr a začít s přípravou výborného pampeliškového medu.

Pampeliškový med byl pro svou snadnou přípravu a všestranné využití oblíbený zejména v minulosti. V dobách, kdy nebylo tolik možností a sladkosti byly velkou vzácností, platil za vybranou specialitu. Používal se do různých dezertů, do čaje nebo i jenom tak na „mls“.

Suroviny:
400–450 ks rozkvetlých pampeliškových květů
2 ks citrónů
1 ks pomeranč
2 l vody
2 kg cukru (třtinový)

Postup přípravy:

  1. Květy bez stonků čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4litrového hrnce. Zalijeme je vodou.
  2. Citróny a pomeranč pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami. Vše dáme vařit.
  3. Od bodu varu vaříme asi 15 minut.
  4. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne.
  5. Druhý den směs přecedíme přes plátno (nebo hustší cedník) do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
  6. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.


Autoři: Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy