Vaříme s dětmi – saláty

Šebestiánský salát s červenou řepou
1 kg brambor
1 bulva celeru
4 menší bulvy červené řepy
šťáva z půlky citronu
sůl, pepř (nemusí být)
1 sojaneza (225 ml)
jarní cibulka (nemusí být)
polníček (nemusí být)                                                                                                                                                     

Červenou řepu a brambory umyjeme a uvaříme ve slupce, každou surovinu zvlášť. Celer oloupeme, rozkrojíme na půl a uvaříme v neosolené vodě. Po uvaření necháme vychladnout, oloupeme slupky a nakrájíme zeleninu na kostky. Ve větší míse smícháme zeleninu a přidáme nakrájenou jarní cibulku, osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu. Vmícháme sojanézu. Nakonec vmícháme na kostky nakrájenou červenou řepu. Podle chuti můžeme ještě přidat citrónovou šťávu.

Salát – Mungo
40 g mungo
90 g rajče
½ lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
bazalka sušená
muškátový oříšek
sůl
70 g ledového salátu
možno doplnit např. mozarellou

4 dny dopředu si naklíčíme mungo. Do mísy vložíme naklíčené mungo, olej, nakrájená rajčata a na kousky nakrájený ledový salát. Dochutíme bazalkou, muškátovým oříškem a solí. Pořádně promícháme.

 



Autoři: SVČ Boskovice