Mrkvánky s povidly nebo uzeným

Celý recept s dalšími obrázky najdete zde v sekci Recepty.

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g špaldovy celozrnné mouky
  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 250 g másla nebo Hery

Další suroviny:

  • hladká mouka používaná při válení těsta
  • 1 vajíčko na potření
  • povidla
  • libové uzené
  • tvrdý sýr
  • sezamová nebo lněná semínka

Postup:

  • Ze všech suroviny na těsto vypracujeme hladký bochánek, který necháme na 1 hodinu uležet v lednici zabalený v sáčku, aby neokoral.
  • Troubu si rozehřejeme na 170 °C. Na plech si rozprostřeme pečicí papír.
  • Rozválíme na pomoučeném válu velmi tenký plát těsta a vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, která plníme povidly nebo uzeným a sýrem. Vykrajovátko zároveň naši plněnou taštičku uzavře. Stačí hotovou taštičku jen položit na pečicí papír a potřít rozšlehaným vajíčkem.
  • Při slaném plnění doporučuji kostičky uzeného masa a sýru nakrájet velmi malé a povrch taštičky opět potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat solí a sezamovými nebo lněnými semínky.

Pečeme při 170 °C cca 15 minut. Sladkou variantu můžeme pocukrovat.



Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava