Fitness makový koláč s jablky

Mák je super potravina, kterou v našich podnebných podmínkách pěstujeme, a pokud nemáte alergii, tak si ho užíjte co to jde!
Mák je bohatým zdrojem vápníku, ale i jiných minerálů, vitamínů a nenasycených mastných kyselin.
Z máku se vyrábí lisováním za studena také výborný olej, který se hodí do salátů i na kůži.

Budete potřebovat:
4 vejce
200 g mletého máku
200 g polotučného tvarohu
300 g nastrouhaných jablek
2 lžíce medu
2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. U všech čtyř vajec oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky dáme stranou do misky a přimícháme k nim mák, tvaroh, jablka, med, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a špetku soli. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zamícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy (Ø 20 cm) vyložené pečicím papírem. Formu dáme do trouby a pečeme při 160–170 °C cca 60 minut.
Nakrájíme na 16 stejných dílů a podáváme. Můžete si pohrát a dozdobit jedlými květy.

Můj tip:
Než se do něj pustíte, uvařte si dobrou kávičku a pusťte si nějaký pěkný film.
Mějte se krásně. :-)



Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava