Vánoční perníková chaloupka

K vánočním svátkům patří i perníkové chaloupky. Tak si pojďme jednu takovou vyrobit. Ozdobí vám tabuli a provoní vánoční atmosféru.

 

Perníkové těsto:

- 650g hladké mouky, 210g moučkového sukru, 90g tuku Hera, 85g medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření, 3 lžičky kakaa

- vše smícháme, vypracujeme hladké těsto a necháme odležet

Postup:

Vyválíme placku asi 3-4 mm silnou. Podle šablony vytvořte jednotlivé díly chaloupky a upečte v troubě na 180°C 8-10 minut. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka rozšlehaným celým vejcem.

Bílková poleva na perníčky:

- 1 bílek, 150g moučkového cukru, pár kapek citrónu

Cukr si min. 3x prosejte přes sítko. Třeme vařečkou asi 20 minut až poleva zjemní konzistenci. Je hotová pokud zhoustne a zbělá. Teď už můžete zdobit. Je dobré zbytek polevy přikrýt mokrou utěrkou, aby poleva nevysychala a rozpustily se i poslední krystalky cukru. Na zdobení nesmí poleva téct. Zkuste do polevy namočit párátko a udělat si zkušební tečku. když se poleva roztéká, je potřeba zahustit přidáním cukru a znovu vyšlehat. Poleva je vždy lepší čerstvá. Pokud zrovna nezdobíte velké plochy, připravte si polepu pouze z půlky bílku.

        



Autoři: Dům dětí a mládeže Cvikováček