Bramborové preclíky

Přinášíme vám další z receptů kroužku Veselá vařečka. Tentokrát si s námi můžete upéct křupavé bramborové preclíky.

Na jejich přípravu budete potřebovat:
250 g brambor uvařených ve slupce, 350 g polohrubé mouky (část mouky můžete nahradit celozrnnou), 100 g změklého másla, 1 vejce do těsta a 1 vejce na potření preclíků, sůl, nasekané čerstvé bylinky, které přidáme do těsta (pažitka, dobromysl, šalvěj...), semínka (mák, sezam...) nebo kmín na posypání preclíků.

Oloupané brambory nastrouháme do mouky, přidáme vajíčko a změklé máslo, bylinky a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Pokud je třeba, přidáme do těsta trošku vody. Těsto rozdělíme asi na 16 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme hada a vytvoříme preclík. Preclíky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 ºC) přibližně 20 minut. Dobrou chuť!

 



Autoři: Dům dětí a mládeže Matýsek Napajedla