Mrkvová buchta

Celý recept i s obrázky najdete zde.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 100 g oleje (125 ml)
  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 250 g polohrubé mouky
  • 9 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1 hořká čokoládová poleva
  • hrst mletého kokosu
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na vysypání

Postup:

  1. Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Očistíme mrkev a nastrouháme najemno.
  2. Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  3. Ve vyšší misce ušleháme vajíčka s cukrem, postupně přidáváme olej. Vše musí být dobře rozšlehané.
  4. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a opatrně vmícháme do těsta.
  5. Nakonec přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a vše opatrně promícháme jen vařečkou (stěrkou).
  6. Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme 15–20 minut na 180 °C.
  7. Mezitím si ve vodné lázni rozehřejeme hořkou polevu v sáčku.
  8. Po upečení těsta sáček od hořké polevy v rohu ustřihneme a čokoládu rovnoměrně rozlijeme na povrch upečeného těsta, polévkovou lžící (spodní kulatou částí) čokoládu rozmažeme a posypeme strouhaným kokosem.
  9. Je možná i obměna, kdy požijete i nasekané vlašské ořechy (1/3 hrnku) a ty spolu s mrkví vmícháte do těsta.
  10. Někdo má raději citrónovou polevu místo čokolády. Jiný zase pod čokoládu maže marmeládu. Vše záleží na vás.


Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava