Holandský řízek

Představuji vám recept na holandský řízek. Mňamka, připravte si s rodiči skvělý oběd.
Holandský řízek, jak mnozí netuší, nevznikl v Holandsku, ale v Čechách. Toto jméno získal proto, že se do něj přidává holandský sýr gouda.

Recept na 4 porce:
550 g mletého masa
250 g goudy
3 snítky petrželky
2 vejce
30 ml 30% smetany
sůl, pepř

Na bramborovou kaši:
1 kg brambor
200–250 g smetany
trochu másla
sůl

Mleté maso vložíme do mísy, nahrubo nastrouháme sýr a přidáme k masu spolu s nasekanou petrželkou. Přidáme vejce, smetanu, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
Pozor! Pořádně si omyjte ruce! Necháme 15 minut odpočívat. Mezitím si oloupeme brambory a dáme je vařit do osolené vody. Vaříme dokud brambory nezměknou. To poznáme, když do nich hladce píchneme vidličkou. Z masa začneme tvořit bochánky, pokud chcete mít všechny stejné, odvažte si je (1 porce 130 g). Bochánky trochu promáčkneme, aby se při smažení nenafukovaly. Obalujeme v trojobalu. Nejprve obalíme v hladké mouce, potom vložíme do rozšlehaného vejce a nakonec do strouhanky.

Připravíme si hlubší hrnec, rozehřejeme, dáme do něj dostatek oleje (řízky by měly plavat) a začneme smažit. Smažíme dozlatova z obou stran. Pozor! Smažíme vždy v přítomnosti dospělého.

Když máme řízky hotové a brambory uvařené, připravíme si bramborovou kaši. Brambory slijeme, snažíme se z nich dostat všechnu vodu. Přidáme mléko, máslo a pořádně rozmixujeme. Podáváme s oblíbenou zeleninou.

Dobrou chuť!

 



Autoři: Dům dětí a mládeže Týniště nad Orlicí