Perník

Každá mladá dáma by se měla umět otáčet v kuchyni, proto jsme si pro vás připravili recept na domácí perník.
Budeme potřebovat:
3 hrnky hladké mouky
2 hrnky cukru krystal
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
2 vejce
2 lžíce kakaa
2 kypřící prášky do perníku
1 skořicový cukr
hrubou mouku a trochu sádla na vymazání plechu

Postup: Vymažeme si pečlivě plech sádlem a vysypeme hrubou moukou. Zapneme troubu na 180 stupňů. Do mísy si nasypeme mouku, cukr, kakao, vejce, mléko, olej a vše důkladně promícháme. Mléko by mělo být pokojové teploty, pokud s vámi bude péct maminka, můžete použít ruční šlehač. Nakonec lehce ale pečlivě promícháme s kypřícím práškem a vylejeme na připravený plech. Teplotu můžeme snížit na 170 stupňů a pečeme přibližně 35–45 minut. Při pečení neotvíráme troubu.

Perník po vychladnutí můžeme posypat cukrem, potřít marmeládou nebo posypat kokosem či ořechy. Každý co má rád nebo připravit rodičům skvělý zákusek k odpolední kávě se šlehačkou a lentilkami, to už záleží na vás. Těším se na vaše fotografie a přejeme dobrou chuť .

Šárka, DDM Dačice



Autoři: Dům dětí a mládeže Jindřichův Hradec