Nakládaný hermelín a utopenci

Nakládaný hermelín

Ingredience:

  • 1–2  hermelíny
  • 2x cibule
  • olej
  • sklenice zavařeninová
  • černý kuličkový pepř
  • červená paprika
  • chilli papričky
  • bobkový list
  • grilovací koření

Postup:
Cibuli nakrájíme na kolečka či půl kolečka. Na dno sklenice nasypeme par kuliček pepře + bobkový list. Přidáme na trojúhelníky nakrájený hermelín / pár kousků. Opět dáme cibuli, koření + grilovací koření (nemusíme). Můžeme přidat chilli papričku. Dodáme zbytek hermelínu a celé zalijeme olejem. Uzavřeme a minimálně týden necháme odležet.                                                                                 

Utopenci

Ingredience:

  • 2–3 buřty
  • 2 cibule
  • hořčičné semínko
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř

Postup:
Cibuli nakrájíme na kolečka. Buřt oloupeme pokud je možno, nakrájíme na kolečka cca 2 cm široké. Do sklenice dáme na dno část koření, vyskládáme cibuli, a pak buřty. Tyto kroky opakujeme, kromě hořčičného semínka, až naplníme celou sklenici.

Nálev:

  • lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky octu
  • přidáme koření jako do sklenice

Postup:
Nálev převaříme – musí být silný. Sklenici naplníme převařeným lákem – nálevem – a zavíčkujeme. Otočíme víčkem dolů. Necháme odležet minimálně týden v chladné místnosti.



Autoři: Dům dětí a mládeže Orlová