Vdolkové houstičky

Ingredience:
500 g hladké mouky
25 g droždí
4 lžíce oleje
250 ml polotučného mléka
1 lžíce cukru (do kvásku)
1 vejce na potření
mák, sůl, kmín, sezam apod.

Postup:
1. Do hrnečku si naliji mléko, které si lehce ohřeji (vlažné).
2. Do mléka rozdrobím droždí a přidáme cukr. Nechám vzejít kvásek.
3. Do mísy nebo na vál si nasypu mouku, naliji olej a zbytek mléka. Přidám kvásek a vypracuji těsto.
4. Vypracované těsto nechávám na teplém místě a pod utěrkou kynout cca 30 minut.
5. Vykynuté těsto rozdělím na malé kousky. Podle toho, kolik chci houstiček. Z této dávky jich uděláte kolem 20 kusů.
6. Každý kousek si rozdělím na tři části, vytvaruji na dlouhé provázky a upletu z nich housku.
7. Každou housku potřu rozšlehaným vajíčkem, osolím (dávám hrubou sůl) a přidám mák, kmín nebo co máme rádi.
8. Pak housky peču v troubě při 180 °C do zlatova.
9. Přeji dobrou chuť! Pozor jsou návykové!

 

 

 



Autoři: Dům dětí a mládeže Heřmanův Městec