Výroba domácích lízátek

 

 

Co budete potřebovat: 

  • Bonpari pro ovocná lízátka (nebo Hašlerky, jiné tvrdé cucací bonbony bez náplně)
  • lízátkové tyčinky
  • rovný plech
  • pečící papír
  • troubu
  • jakékoliv silikonové formy na pralinky

Postup výroby lízátka: 
Plech vyložte pečícím papírem. Troubu dejte předehřát na 160 stupňů. Na plech udělejte hromádky z bonbonů. Na jedno lízátko se použijí tak 3 bonbóny. Postavte je tak, ať se dotýkají – pěkně nad sebe. Nyní plech vložte do trouby na střední rošt. Okénkem hlídejte, až se bonbony zcela rozpustí, pak je vyndejte. Je to otázka pár minut. Pro urychlení můžete zapnout větráček. Okamžitě po vyndání plechu přitiskněte tyčky do půlky roztavených bonbónů. Lehce přimáčkněte. Dejte je tak, aby tyčka sahala do třičtvrtě lízátka. Počkejte pár minut, až se lízátko zpevní a sundejte ho z pečícího papíru.

Postup výroby lízátka pomocí silikonové formy:
Postup je skoro stejný. Připravte si silikonovou formu na pralinky. Do každé přihrádky dejte 2–3 bonbony. Počítejte s tím, že se bonbony roztečou, proto se dávají do formiček tak, aby z ní vykukovaly. Stejně jako v prvním případě, vložte formu na velký plech a dejte do trouby. Až se zcela bonbony rozpustí, vyndejte je. Ihned zapíchněte tyčku. Nedávejte jí až úplně dolů. Pokud tyčky nebudou držet, tak si můžete pomoci kolíčkem na prádlo. Položte ho na formičku a tyčku do něj chytněte. Zabrání to pohybu tyčky do stran. Po ztuhnutí dejte kolíčky pryč a lízátka vyklopte.

Lízátka rovnou snězte nebo zabalte. Použitím různých barev můžete namíchat chutě i barvy.



Autoři: Dům dětí a mládeže Jindřichův Hradec