Čokoládový bezlepkový dort

Ingredience:
200 g čokolády
250 g másla
5 vajec
cukr podle chuti

Krém:
1 smetana na šlehání
1 balení mascarpone

Postup:

  1. Oddělíme žloutky od bílků.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem. Kdo nechce sladit, vynechá cukr.
  3. Bílky vyšleháme do tuha.
  4. Rozehřejeme čokoládu s máslem.
  5. Vše lehce smícháme dohromady.
  6. Nalijeme do formy. Formu vymažeme tukem a vysypáváme např. strouhanými mandlemi, ořechy, kokosem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 20 minut.
  8. Korpus může lehce při pečení praskat. Nic se neděje, tak bohužel pracuje toto těsto. Pokud chcete mít vršek dortu pěkný, můžete po vychladnutí korpus obrátit.
  9. Upečený korpus necháme vychladnout. Nelekejte se, když korpus „spadne“. Tak bohužel tato hmota pracuje. Pokud chcete dát doprostřed dortu náplň, bude potřeba upéct korpusy dva.
  10. Pak stačí korpus ozdobit vyšlehanou smetanou a ovocem. Můžete ozdobit těsně před podáváním každý ukrojený kus dortíku.
  11. Já jsem použila krém z mascarpone a smetany. Smetanu ušleháme. Do ušlehané smetany přidáme mascarpone a lehce zašleháme.
  12.  Hotový dort dáme vychladit do ledničky. A pak už jen přeji všem dobrou chuť.

 

 



Autoři: Dům dětí a mládeže Heřmanův Městec