Sýrové sušenky

Tento recept najdete také zde

Špaldová mouka
Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.

K výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.

  • Špalda je navíc velmi odolná proti škůdcům a není potřeba ji hnojit. Mouka z ní tak neobsahuje chemikálie.
  • Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří „špaldovka“ mezi časté alergeny.
  • Pro většinu lidí je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.

(https://www.bezhladoveni.cz/nedocenena-spaldova-mouka-a-jeji-ucinky-na-nase-telo/)

Sýrové sušenky
Suroviny na těsto:
250 g špaldové celozrnné hladké mouky
250 g másla (nebo Hery)
250 g tvrdého sýru (30–45 %)
1 zarovnaná lžička soli

Na posypání:
1 vajíčko
semínka chia, slunečnicová, sezamová…

Postup:
Máslo necháme změknout (vytáhneme z lednice), sýr nastrouháme najemno a všechny suroviny na těsto smícháme a ručně vypracujeme těsto. Hroudu zabalíme do sáčku a necháme uležet v lednici na 1 hodinu (není nutné).

Z těsta vyválíme plát cca 0,5 cm vysoký a vykrajujeme vykrajovátkem třeba kytičky. Sušenky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Namažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oblíbenými semínky. Pečeme v troubě cca 15 minut na 170 °C.

Sušenky vydrží v uzavřené nádobě i několik týdnů, ale kolik, nemám ověřené, sníme je hned.

 



Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava