Kotlíkový guláš

Recept je připravovaný pro guláš vařený v kotlíku na ohni, lze ho ale uvařit i doma na sporáku v klasickém hrnci.

Při vaření na ohni buďte vždy s dospělým a dbejte zvýšené opatrnosti!!!

Suroviny:
1 cibule
4 brambory
gulášové koření (červená paprika)
2 špekáčky (oloupat)
sůl, pepř
2 litry vody (vývaru)
plechovka fazolí (nemusí být)
olej

Cibuli si nakrájíme najemno. Brambory i špekáčky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozděláme oheň (viz návod Jak rozdělat oheň na jednu sirku). Když se nám oheň rozhoří, připevníme si nad ohniště kotlík. Jak budete kotlík připevňovat musíte mít rozmyšleno a předpřipraveno předem. Když už oheň hoří, nic moc v ohništi nevymyslíte.

Do kotlíku nalijeme trochu oleje a přidáme cibuli. Tu chvíli restujeme. Potom přidáme buřt a opět krátce restujeme. Nakonec přidáme brambory, zasypeme je gulášovým kořením (nebo červenou paprikou), promícháme a opět krátce orestujeme. Přilijeme vodu (vývar), osolíme, opepříme, promícháme a necháme vařit. Kdo má rád, může přidat plechovku fazolí. S kotlíkem manipulujeme velmi opatrně a vždy s pomocí někoho dospělého. Občas promícháme. Velmi opatrně průběžně přikládáme, aby se guláš stále vařil. Asi po 30 minutách ochutnáme brambory, jestli jsou měkké. Když jsou brambory měkké, můžete servírovat. Kdo má rád, může nakrájet cibuli a posypat jím uvařený guláš na talíři. Podávejte s chlebem.

Nezapomeň!!!

! V přírodě rozděláváme oheň pouze na vyhrazených místech a vždy máme s sebou láhev s vodou na uhašení, případně jsme poblíž vodního zdroje.
! Co se ohni dá, to se ohni nebere.     
! Do ohně se nic nehází.
! U ohně počkáme, než dohoří, nebo ho pořádně uhasíme

 

 

 

 

 

 



Autoři: Dům dětí a mládeže Týniště nad Orlicí