Dalamánky

Nechce se vám do obchodů stále běhat pro pečivo? Dnes si ukážeme, jak si doma jednoduše upéct vlastní dalamánky. Můžete na nich pracovat společně s dětmi a z vlastní zkušenosti můžeme zaručit, že všem jistě zachutnají a provoní celou domácnost. Tak hurá na to!

Postup:
Aby nám dalamánky krásně nakynuly, je potřeba si nejdříve vyrobit kvásek.
Na něj budeme potřebovat:
– 200 ml vody
– 150 g žitné mouky (pokud doma nenajdete žitnou mouku, dobře poslouží i mouka pšeničká chlebová nebo pouze pšeničná hladká)
– 1/2 kostky droždí

Všechny přísady důkladně smícháme a necháme odpočinout při pokojové teplotě po dobu 10–12 hodin. Kvásek je během odpočinku dobré přikrýt utěrkou.

Po 10–12 hodinách do mísy s kváskem přidáme:
– 200 ml mléka v pokojové teplotě
– 25 g rozpuštěného sádla
– 1 polévkovou lžíci oleje
– 1/2 kostky droždí

Vše dohromady dobře promícháme a do mísy dále přidáme:
– 1 kávovou lžičku kmínu
– 1 a půl kávové lžičky soli
– 1 kávovou lžičku cukru
– 1/2 kila hladké mouky

Těsto v závěru necháme asi 15 minut v teple kynout (ideální je např. trouba vyhřátá na 50 °C nebo 45 minut při pokojové teplotě), dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kusů. Každý díl rozdělíme na dva a vyválíme z nich dlouhé hady. Následně dalamánky zapleteme (plést samozřejmě můžeme i copánky nebo jiné tvary, fantazii se meze opět nekladou).

Zapletené dalamánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem (vytřený sádlem a vysypaný mouku bude také dobře fungovat). Potřeme je rozmíchaným vajíčkem, posypeme solí, kmínem či tymiánem. Pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Dobrou chuť!

 



Autoři: Helceletka – dům dětí a mládeže