Velikonoční bylinková pomlázka

Suroviny:
600 g hladké mouky
60 ml olivového oleje
1 lžička soli
380 ml mléka
40 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
olivový olej na potření

Na náplň:
pesto z předchozího receptu
400 g ricotty (můžeme nahradit tvarohem)

Dokument ke stažení

Postup:     
V míse promícháme mouku, sůl a olej. V hrnečku ohřejeme mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme. Vše smícháme a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme 1 hodinu nakynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na 2 až 4 poloviny, vyválíme cca 4mm silný plát. Namažeme ricottou pestem, zabalíme do rolády. Tu rozkrojíme na polovinu. Překřížením zapleteme, konce přitlačíme k sobě do tvaru špičky. Stejně zpracujeme ostatní těsta. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olivovým olejem. Pečeme cca 25–30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Dokument ke stažení



Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava