Domácí dort
Budete potřebovat:
Na piškot:
	- 250 g hladké mouky
 
	- 230 g cukru krystal
 
	- 5 vajec
 
	- kypřící prášek
 
	- špetku soli
 
	- 5 lžic oleje
 
	- 5 lžic teplé vody
 
	- (citronovou kůru z čerstvého citronu, může být i vanilkový cukr)
 
Na krém:
	- 1x mascarpone
 
	- 1x tvaroh
 
	- 1x zakysaná smetana
 
	- 1x smetana 33% ke šlehání
 
	- 1x ztužovač šlehačky
 
	- moučkový cukr a šťávu z citronu na dochucení
 
Postup:
	- Vajíčka si rozdělíme do dvou nádob, cukr rozdělíme též na půl, z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, žloutky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, přidáme citronovou kůru a po malých dávkách přidáváme olej a vodu.
 
	- Mouku si smícháme s kypřícím práškem a trochou soli.
 
	- Do velké mísy si dáme ušlehané vejce a opatrně přidáváme mouku, jemně mícháme až se těsto spojí.
 
	- Těsto nalejeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů přibližně 35–40 minut. Troubu při pečení neotevíráme. Po vydání dort otočíme dnem vzhůru na dřevěné prkénko. Necháme úplně vychladnout.
 
	- Na krém si vyšleháme smetanu se ztužovačem a trochou cukru. V druhé míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, mascarpone a cukr, můžeme přidat citronovou šťávu. Opatrně přimícháme šlehačku.
 
	- Piškotový korpus 2x prořízneme, na každé patro namažeme krém.
 
	- Dort si můžete dozdobit dle vlastní chuti, ovocem, čokoládou, marcipánem.
 
Dobrou chuť přeje Šárka, DDM Dačice


Autoři: Dům dětí a mládeže Jindřichův Hradec