Mrkvová buchta
Celý recept i s obrázky najdete zde.
Suroviny:
	- 2 vejce
 
	- 150 g cukru moučka
 
	- 100 g oleje (125 ml)
 
	- 250 g nastrouhané mrkve
 
	- 250 g polohrubé mouky
 
	- 9 g kypřícího prášku do pečiva
 
	- 1 hořká čokoládová poleva
 
	- hrst mletého kokosu
 
	- máslo na vymazání formy
 
	- mouka na vysypání
 
Postup:
	- Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Očistíme mrkev a nastrouháme najemno.
 
	- Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
 
	- Ve vyšší misce ušleháme vajíčka s cukrem, postupně přidáváme olej. Vše musí být dobře rozšlehané.
 
	- Poté přidáme nastrouhanou mrkev a opatrně vmícháme do těsta.
 
	- Nakonec přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a vše opatrně promícháme jen vařečkou (stěrkou).
 
	- Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme 15–20 minut na 180 °C.
 
	- Mezitím si ve vodné lázni rozehřejeme hořkou polevu v sáčku.
 
	- Po upečení těsta sáček od hořké polevy v rohu ustřihneme a čokoládu rovnoměrně rozlijeme na povrch upečeného těsta, polévkovou lžící (spodní kulatou částí) čokoládu rozmažeme a posypeme strouhaným kokosem.
 
	- Je možná i obměna, kdy požijete i nasekané vlašské ořechy (1/3 hrnku) a ty spolu s mrkví vmícháte do těsta.
 
	- Někdo má raději citrónovou polevu místo čokolády. Jiný zase pod čokoládu maže marmeládu. Vše záleží na vás.
 
Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava