Upečte si jidášky
Suroviny:
	- 500 g polohrubé mouky
 
	- 100 g másla
 
	- 50 g cukru
 
	- 0,25 l mléka
 
	- 1 kostka droždí
 
	- 1 vanilkový cukr
 
	- 2 žloutky (bílky na potření)
 
	- špetka soli
 
	- citronová kůra z poloviny citrónu
 
	- 1 lžíce rumu
 
	- (hřebíček na očička)
 

	- Nachystejte si všechny suroviny alespoň hodinu dopředu, aby pak měly pokojovou teplotu.
 
	- Z trochy mouky, lžíce cukru, mléka a kvasnic si nechte vzejít kvásek.
 
	- Ve větší misce si rozmíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, po rozmíchání přidejte máslo, dále mouku, citronovou kůru, rum, špetku soli a nakonec kvásek.
 
	- Těsto pořádně propracujte.
 

	- Ze shora těsto pomoučete a dejte jej kynout na teplé místo alespoň na jednu hodinu, v polovině času jej můžete znova promíchat a nechat znova nakynout.
 

	- Po nakynutí se těsto rozdělte na deset přibližně deset stejných částí, z nich pak válíme dlouhé válečky a motáme je do různých tvarů. U nás jsou nejoblíbenější ptáčci, kdy jednoduše z válečku uděláte uzel, v místě hlavičky jej zašpičatíte a ocásek několikrát nařízenete nožem, místo očí lze použít hřebíček.
 

	- Rozpalte si troubu na 200 °C.
 
	- Před vložením do trouby jidáše potřete bílkem.
 
	- Pečte do zezlátnutí
 
Dle tradic by se měli jidáše jíst na Zelený čtvrtek!
Dobrou chuť!
 
 
 
 
 
 
	-  
 
Autoři:  Dům dětí a mládeže Domino Domažlice