Barvená vajíčka v cibulové slupce
Potřebné věci:
- vejce (bílá nebo i hnědá)
- slupky od cibule (čím více, tím výraznější odstín)
- větší hrnec
- voda, ocet, sůl
- sáček černého čaje (pro výraznější odstín)
- sádlo nebo olej na leštění vajec
- provázek, gumičky, nůžky, silonky nebo obvaz, síťka od citrónů nebo brambor
- lístky, tráva, bylinky (na vzor)
Postup:
- Vajíčka omyjeme a odmastíme pomocí octa.
- Slupky v hrnci zalijeme vodou, aby byla vajíčka při vaření ponořená.
- Do vody se slupkami přidáme lžíci soli, která pomůže zabránit praskání vajec.
- Slupky povaříme 10–15 minut, aby pustily barvivo. Pro výraznější barvu přidáme do vody sáček černého čaje.
- Nastříháme si silonky, na 1 konci uděláme uzel, na vajíčko přiložíme různé malé lístky a vkládáme i s vajíčkem do silonky. Druhý konec pevně zavážeme provázkem nebo uděláme další uzel.
- Můžeme použít i síťku od citronů nebo brambor, díky které bude vajíčko mřížkované.
- Vajíčka vkládáme do předvařené vody se slupkami a vaříme je 10 minut, pro sytější odstín můžete poté vodu vypnout a vejce nechat v hrnci ještě max. 10 minut.
- Vejce vyndáme z hrnce, očistíme a necháme vychladnout. Nakonec je naleštíme sádlem nebo olejem.
Autoři: Dům dětí a mládeže Heřmanův Městec