Boršč

Co budete potřebovat? 

  • hovězí s kostí
  • sůl, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy
  • 3 větší brambory
  • bílé zelí
  • cibuli
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 nastrouhané červené řepy
  • lžíce kysané smetany

Hovězí s kostí vložíme do studené vody a vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Po dvou hodinách osolíme, přidáme 5 kuliček pepře, 2 bobkobé listy a 3 větší brambory nakrájené na kostky, po dalších 15 minutách přidáme bílé zelí nakrájené na tenké plátky (asi tak polovinu menší hlavy). Poté přimícháme „směs“, kterou jsme si zatím dusili na pánvičce – jedna cibulka, když je opečená do zlatova, přidáme 2 nastrouhané mrkve, po opečení přidáme 2 nastrouhané červené řepy a trošku osolíme. Trošku podlijeme (ideálně vývarem, který se nám připravuje vedle v hrnci). Poté, co všechno smícháme, tak už nevaříme. Necháme aspoň 15 minut stát a můžeme podávat. Ideálně se lžící kysané smetany přímo v porci na talíři.

Tak ať se vaření a dušení daří a hlavně, ať vás baví! Držím palce!
Marťa

 

 



Autoři: Dům dětí a mládeže Vikýř Jablonec nad Nisou