Kynuté rohlíky

Ingredience:
60 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí, 1 vejce, velká špetka soli, 20 dkg Hery, 100 ml vlažné vody, 1 lžička cukru

Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek z vody, cukru a droždí a necháme ho v teple vzejít. V míse smícháme mouku, sůl, vejce, rozpuštěnou Heru a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 45 minut. Vykynuté těsto vyválíme a pomocí velké poklice vykrojíme kolo, které rozkrájíme nožem na čtvrtky. Na rohlíky potřebujeme trojúhelník z těsta, trochu ho natáhneme nebo vyválíme válečkem, růžky zahneme dovnitř a smotáme rohlík. Hotové rohlíky necháme ještě chvilku kynout pod utěrkou a pak je pomažeme vodou a v předehřáté troubě na 180 °C upečeme dozlatova. Ihned po vyndání z trouby ještě teplé rohlíky pomažeme rozpuštěným máslem.



Autoři: Středisko volného času Slunečnice Přeštice