Perníčky

 

Ingredience:

  • 2 celá vejce
  • 4 lžíce medu 
  • 1 lžíce mléka 
  • 100 g másla 
  • 225 g cukr krupice
  • 1 lžíce jedlé sody 
  • 1 lžíce perníkového koření 
  • 600 g hladké mouky 

Postup: 

  • Mouku rozdělíme na dvě půlky 300 g a 300 g 
  • Do jedné půlky přidáme jedlou sodu a perníko.vé koření.
  • Nad párou rozpustíme máslo, cukr,  med a mléko.

  • Až se vše rozpustí, zašleháme vejce.

  • Vaříme nad párou, než směs mírně zhoustne. 
  • Postupně do směsi, co vaříme nad párou, přimícháme mouku s jedlou sodou a s kořením.

  • Povaříme cca 5 min.
  • Na vál nasypeme zbytek mouky + ještě teplé těsto a vše zpracujeme v hladké těsto.

  • Těsto nenecháme chvíli odpočinout a ještě s teplým těstem pracujeme.
  • Vyválíme placku a vykrajujeme perníčky.
  • Pečeme na 160 stupňů asi 8 minut.
  • Po upečení potíráme rozšlehaným vajíčkem 

Barbora Vítková



Autoři: DDM Kralupy nad Vltavou