Pohankové muffiny s velikonoční čepičkou

Blíží se nám svátky jara, proto přicházíme s tipem na velikonoční mlsání. Zkusíme si upéct snadné, dětmi oblíbené muffiny, které připravíme zdravěji z pohankové mouky. Recept lze připravit i s klasickou bílou moukou, ale ochudíte se tím o nutriční benefity pohanky. A jaké to jsou?

Pohanka (Fagopyrum esculentum)

Ačkoliv se využívá podobně jako obiloviny, botanicky ji řadíme mezi jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých. Někdy proto bývá nazývána jako pseudoobilovina nebo nepravá obilovina. Sklízejí se z ní plody zvané nažky. Podle odrůdy pak mohou být zbarveny do hnědé, černé nebo šedé barvy. Nálevy pak lze připravit z pohankové natě. Patří mezi bezlepkové potraviny, je hypolargenní, a proto je vhodná i pro osoby trpící celiakií. Má jemně oříškovou chuť a je doslova nabitá minerálními látkami a vitaminy. Abychom však zachovali všechny důležité živiny, nesmíme pohanku nikdy vařit! Pouze zalít vařící vodou a nechat dojít pod pokličkou. Ceněná je především pro vysoký obsah bioflavonoidů, především rutinu, který je schopen v organismu zvyšovat pružnost cév a krevních kapilár. Proto se konzumace pohanky doporučuje právě starším lidem, u kterých je vyšší riziko výskytu žilních chorob. Ideální je kombinovat ho ještě s vitaminem C, protože rutin zesiluje jeho účinek.
Z minerálních látek je pohanka bohatá na železo, draslík, fosfor, selen, mangan, měď a zinek. Právě zinek se podílí na obranyschopnosti organismu a podporuje imunitu, ideální tedy při chřipkovém období.
Pohanka je také vhodná při redukci, jelikož obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin a zasytí nás tak na delší dobu. Významný je také obsah vlákniny, která upravuje střevní mikroflóru, podporuje zažívání a taktéž prodlužuje pocit nasycení.

A co vše se z pohanky vyrábí?
Klasickou pohanku můžeme sehnat buď celou ve formě krup, loupanou či neloupanou. Jemnější je pak lámanka nebo krupice. Záleží, pro jaké kuchyňské účely ji chcete využít. Hodí se na přípravu zdravých pomazánek nebo jako příměs do karbanátků, bramboráků, kaší či salátů. Lze ji použít i k zahuštění omáček, polévek nebo na obalení řízků. Loupáním zralé pohanky získáte pohankové slupky, které slouží k přípravě čajů nebo odvaru. Slupky se také přidávají jako výplň do polštářů nebo matrací a napomáhají odstraňování bolesti krční páteře a zad. Kdo se zajímá o zdravé pečení, jistě někdy narazil na pohankovou mouku. Její výborné pojící vlastnosti, nízký glykemický index a lehká stravitelnost ji řadí k oblíbeným bezlepkovým moukám. Má typickou oříškovou chuť, která někomu může vadit, proto se doporučuje míchat ji s jinou moukou v poměru 1:3. Pohanková mouka má obvykle tmavší barvu v porovnání například s klasickou bílou. To je dáno především výrobním procesem, kdy u pohankové mouky zůstaly zachovány obalové struktury, které během mletí nebyly odstraněny. Mouku využijete při pečení domácího chleba, palačinek, vaflí nebo muffinů (recept uvádím níže).

Ingredience:
Pro snadnější přípravu počítáno na hrnky (klasické o objemu 250 ml)
1 hrnek pohankové mouky
½ hrnku hladké mouky
½ hrnku třtinového cukru (nebo jiného sladidla, které preferujete)
1 hrnek mléka (živočišné nebo rostlinné, já použila ovesné)
½ hrnku oleje
2 vejce
½ pytlíčku prášku do pečiva
1 vrchovatá lžíce mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
1 lžička mletého lněného semínka

Na krém:
100 g krémového sýra (typu Lučina nebo Palouček)
tvaroh vanička 250 g
2 lžíce sirupu (já dala 1 lžíci javorového a 1 lžíci čekankového sirupu)
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička citrónové kůry

Postup:
Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a mléko. Promíchejte společně s moukou a kypřícím práškem. Na závěr přimíchejte pomleté vlašské ořechy, kakao a lněné semínko. Nám to vyšlo na cca 18 muffinků. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut.
Po vychladnutí zdobíme krémem. Příprava je snadná – smíchejte vše dohromady a následně tvořte „čepičky“. Ozdobte dle libosti – lentilky, čokoláda, ořechy, borůvky….

Dobrou chuť!

autor: Barbora Kurkinová



Autoři: Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy