Jarní bylinky – kopřiva dvoudomá

Již v březnu nás vítají první bylinky, které nám mohou pomoci posílit celý náš organismus. Rostou kolem nás – stačí jen nasbírat! 

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Bylinkáři jí říkají „český žen-šen“. Kopřiva obsahuje doslova koktejl vitamínů, minerálů a železa. List i kořen obsahují vitamíny B, C, provitamin A, železo, vápník, hořčík, mangan, kyselinu mravenčí, šťavelovou, třísloviny a další látky. Má lehké antibiotické účinky. Čistí krev. Pomáhá proti otokům. Pomáhá při zánětech močových cest. Pomáhá při revma. Přispívá k normální funkci prostaty. Má dobrý vliv na játra, žlučník a plíce.

Čaj z listů se dá pít celý rok – zlepšuje duševní i fyzickou kondici. 2 lžičky čerstvých nebo sušených (nakrájených) listů necháme přejít varem ve 250 ml vody. 10 minut necháme louhovat, poté scedíme a pijeme vlažný po doušcích ráno a večer jeden šálek. Odvar z kořene čistí krev.

Nať se sbírá celá nejpozději do 20. května a nejlépe navečer, kdy ji celý den prohřívalo slunce. Nesbírat kolem hnojišť a podobných míst bohatých na dusík. Sušíme ji v dobře větratelné místnosti zavěšenou ve svazcích nebo rozloženou na platech. Listy ztmavnou a snadno se lámou – pak už stačí je zdrhnout se stonků. Zčernalé vyhazujeme. Uchováváme v uzavíratelných sklenicích nebo papírových pytlích.

Z čerstvých listů děláme špenát – drobně nasekáme a přelijeme vařící vodou – zbavíme se tak „žahavosti“. Dá se využít do zeleninových a masových polévek, salátů, omelet.



Autoři: Dům dětí a mládeže Olomouc