Křehký kváskový koláč s ořechy

Křehké těsto

  • 50 g kvasu (snese se pšeničný i žitný)
  • 135 g studeného másla na kostičky
  • 170 g mouky
  • 2 g soli
  • 30 g medu

Postup

  1. Máslo, sůl, med a mouku promixujte na drobenku.
  2. Přidejte kvas a míchejte, dokud se neutvoří koule. Podle potřeby lze kápnout lžičku studené vody. 
  3. Kouli zploštěte, zabalte do papíru či folie a nechte půlhodiny odpočinout. V časovém presu půjde vyválet i rovnou, mezi dvěma pečicími papíry (případné trhlinky pak zalepíte dalším těstem).
  4. Mezitím připravíte náplň.

Ořechová náplň

  • 130 g másla
  • 130 g cukru 
  • špetka citronové kůry
  • 3 vejce
  • 150 g mletých ořechů
  • (možno i 2 lžíce kvasu)
  • ovoce (meruňky, švestky, možno i mražené)
  • navíc na kompletáž 3 lžíce džemu

Postup

  1. Ušlehejte změklé máslo s cukrem.
  2. Přidejte vejce a šlehejte dál do pěny, pokud chcete, tak i 2 lžíce kvasu nebo 2 zarovnané lžíce mouky pro lepší stabilitu po upečení (nebude se tolik drobit — k tomu pomůže mouka, kvas je super i kvůli chuti).
  3. Přimíchejte ořechy a citronovou kůru.
  4. Troubu nahřejte na 180 °C, horkovzduch (190–200 °C bez HV).
  5. Rozválejte těsto do formy (27 cm v průměru), potřete ho džemem a následně ušlehaným ořechovým krémem.
  6. Ozdobte ovocem dle výběru (pokud zvolíte menší formu jako my na videu, je možné, že se propadne a nebude vidět — lze dodat další během pečení:). Dejte péct na cca 45–50 minut, když koláč rychle hnědne, přikryjte ho alobalem. 
  7. Po upečení nechte vychladnout.

Tip: Pokud chcete koláče obzvlášť vábivý, potřete ho sirupem (rozmíchejte lžíci džemu s lžící horké vody a přeceďte), následně posypejte sekanými oříšky.

 



Autoři: Středisko volného času DUHA Jeseník