Skořicoví šneci

Celý dokument i s obrázky ke stažení zde

Vánoční svátky bez cukroví si umíme těžko představit. Každý rád mlsá a kdo jen velmi střídmě, zamrazuje zbylé cukroví, protože sladkého už bylo dost. Začínáme péct zdravěji, omezujeme cukr, hledáme recepty na nepečené cukroví, požíváme častěji ořechy a sušené ovoce.

Recept, který vám představím, je nenáročný, obsahuje mandle a špaldovou mouku, cukru podle vašeho uvážení. Skořicoví šneci s mandlemi je náš rodinný recept a nekazí se. Ale u nás se přes svátky stále dopéká.

 

Suroviny na těsto:

300 g hladké špaldovy mouky

100 g celozrnné špaldovy mouky

250 g másla

1 kypřící prášek do pečiva

1 zarovnaná lžička soli

1 zakysaná smetana (malý kelímek)

Další suroviny:

4 x 100 g sekaných mandlí

8 vanilkových cukrů

1 mletá skořice

2 vajíčka na potření

hladká mouka používaná při válení těsta

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme ručně a vypracujeme v nelepivý bochánek. Rozdělíme ho na 4 díly, vložíme do sáčku a necháme v lednici odpočinout asi hodinu.

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

Těsto vyválíme na plát přibližně ve velikosti A3, potřeme ho rozšlehaným vajíčkem, posypeme skořicí podle chuti, 2 vanilkovými cukry, 100 g sekaných mandlí (nejlepší jsou tzv. hranolky).

 

  

           
           
 

 

 

 

 

 

 

 

Vše zabalíme do roličky a ostrým nožem krájíme na 1 cm kolečka, které klademe na plech s pečícím papírem. Šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem ze všech stran.

 

       
       
 

 

 

 

 

 

 

 

Šneky pečeme v předehřáté elektrické troubě na 160 °C cca 20 – 25 minut. Doporučuji dávat dále od sebe, šneky se zvětší.

Takto zpracujeme další 3 části zbylého těsta. Upečené šneky po vychladnutí můžete uchovávat i s přístupem vzduchu, vzniknou tzv sušenky, které chutnají dobře i po 2 měsících ????

 

 

Mandle jako superpotravina

jsou bohatým zdrojem živin

obsahují antioxidanty, vitamín E

upravují hodnoty krevního tlaku

pomáhají diabetikům

snižují hodnotu cholesterolu

zvyšují pocit sytosti

pomáhají snižovat hmotnost



Autoři: Středisko volného času Ostrava-Moravská Ostrava