Recepty z ovesných vloček
Dnes vám nabízíme recepty s ovesnými vločkami. Kromě toho, že jsou vločky chutné, prospívají i našemu zdraví. Obsahují kvalitní sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Významné jsou i svým obsahem vitamínů a minerálů, čímž posilují náš imunitní systém. Díky pečení získají vločky lahodnou oříškovou chuť. Vyzkoušet můžete také vločky z jiných obilovin, např. vločky špaldové, žitné… Dobrou chuť!
Zapečené musli s čokoládou
1 kondenzované mléko (slazené nebo neslazené + med), 1 balení oříšků, 1 balení ovesných vloček, 2 hrsti sušeného ovoce, půl tabulky hořké čokolády.
Všechny ingredience kromě čokolády smícháme dohromady a rozložíme na pečící papír na plech. Pečeme na 150 ºC asi 40 minut. Během pečení směs občas promícháme. Čokoládu nasekáme na malé kousky a přidáme až k téměř vychladlé směsi. Pokud použijeme neslazené kondenzované mléko, doslazujeme dle chuti medem nebo cukrem. Kondenzované mléko můžeme v receptu vynechat. Potom budou vločky jen opečené, směs nevytvoří křupavé hrudky.
Ovesné sušenky „Florentýnky“
300 g ovesných vloček, 100 g másla nebo Hery, 50 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 2 vajíčka
Vločky lehce opražíme na tuku. Smícháme s ostatními ingrediencemi a ze vzniklé hmoty tvoříme placičky. Dáváme na pečící papír. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Autoři: Dům dětí a mládeže Matýsek Napajedla